چکیده
درک تأثیر افزایش درجه حرارت رشد و دیاکسید کربن (CO2) بر کیفیت بذر از لحاظ ترکیب بذر، ظهور و قدرت اولیه گیاهچه در اقلیم حاضر و آینده مهم است. هدف از این تحقیق تعیین اثرات توأم افزایش درجه حرارت و CO2 در طول تشکیل دانه گیاهان مادری (منشأ) بر روی ترکیب بذر، ظهور و قدرت اولیه گیاهچه لوبیا قرمز (Phaseolus vulgaris) بود. رقم کشت شده مونتکالم (Montcalm) بود که در دو دمای سینوسی: ۱- حداکثر روزانه (۲۸)- حداقل شبانه (۱۸) درجهسانتیگراد و ۲- حداکثر روزانه (۳۴)- حداقل شبانه (۲۴) درجهسانتیگراد و در دو محدوده غلظت CO2: 1- غلظت محیط (۳۵۰ ﻣﻴﻜﺮﻭﻣﻮﻝ ﺑﺮ ﻣﻮﻝ) و ۲- غلظت افزایش یافته (۷۰۰ ﻣﻴﻜﺮﻭﻣﻮﻝ ﺑﺮ ﻣﻮﻝ) از زمان سبز شدن تا بلوغ، رشد داده شد. اندازه بذر و ترکیب بذر در زمان بلوغ و درصد ظهور و قدرت اولیه گیاهچه (سرعت توسعه) و تولید ماده خشک گیاهچه اندازهگیری شد. افزایش CO2 بر ترکیب بذر، ظهور و قدرت گیاهچهی بذور تولید شده در هر دو دمای ۱۸-۲۸ و ۲۴-۳۴ درجهسانتیگراد تأثیر نگذاشت. اندازه بذر تولید شده در دمای ۲۴-۳۴ درجهسانتیگراد کوچکتر و غلظت گلوکز آن کمتر بود، اما غلظت ساکارز و رافینوز در مقایسه با دمای ۱۸-۲۸ درجهسانتیگراد به طور قابلتوجهی افزایش یافته بود. افزایش درجه حرارتهای رشد در طول تولید بذر، درصد ظهور و قدرت گیاهچه بذرها و تولید ماده خشک بذر تولیدی را در هر دو غلظت CO2 (غلظت CO2 محیط و غلظت افزایش یافته CO2) کاهش داده است.